Česnakai suteikia patiekalams nuostabų aromatą ir yra labai naudingi sveikatai. Vidurio Azijoje naudingosios česnakų savybės žinomos daugiau nei 5000 metų. Šie augalai į Europą atkeliavo iš Vidurio Azijos per Viduriniuosius Rytus.
Šiandien česnakai auginami visur, kur klimatas karštas ir sausas. Česnako galvutę sudaro iki 12 skiltelių. Šviežiems česnakams būdingas itin subtilus ir švelnus aromatas. Be to, česnakai parduodami ir rūkyti ar sutrinti į miltelius. Juos galima panaudoti įvairiais būdais.
Česnakus visuomet reikia laikyti vėsioje ir sausoje vietoje, o vasarą geriausia sudėti į šaldytuvo stalčių, kad ilgiau išliktų švieži. Nulupus česnako galvutę, skilteles derėtų suvartoti per 10 dienų, kitaip jos sudžiūva ir išleidžia daigus, todėl suprastėja skonis. O geriausi česnakai yra švieži ir sultingi! Česnakus galima laikyti ir aliejuje. Nulupkite dvi česnakų galvutes, išimkite skilteles, nulupkite odelę ir sudėkite į užsukamą stiklainį. Į stiklainį pripilkite kokybiško alyvuogių aliejaus ir, jei norite, įdėkite kelis pipirų grūdelius ar nedideles aitriąsias paprikas. Palaikykite tris keturias dienas ir gardinkite salotas bei kitus patiekalus.
Kas sukelia aitrų česnakų kvapą? Česnakų kvapą, kuris daugeliui žmonių yra nemalonus, sukelia alicinas. Šią medžiagą išskiria česnakuose esantis alinazės fermentas. Alicinas lemia česnakams būdingą skonį ir kvapą. Ši medžiaga yra augalo natūralios apsauginės sistemos dalis, ginanti česnakus nuo kenksmingųjų parazitų, grybelių ir vabzdžių. Ji savaime skyla, sudarydama sieros junginius, sukeliančius česnakams būdingą aitrų kvapą. Nemalonų burnos kvapą užvalgius česnakų padės sumažinti petražolės, pienas, obuoliai, špinatai, imbierai ir mėtos. Tiesa, alicinas pasižymi ir teigiamosiomis savybėmis – naikina bakterijas ir grybelius. Manoma, kad česnakai yra naudingi širdžiai ir kraujagyslėms.
Pavasarį nebloga alternatyva valgomiesiems česnakams yra meškiniai česnakai. Šie augalai retai kultivuojami, tačiau jų galima rasti ūksmingose miškingose vietovėse. Tik nesupainiokite su nuodingais pakalnučių lapais! Šiandien meškinių česnakų galima įsigyti turguose, daržovių ir vaisių parduotuvėse bei geruose prekybos centruose. Taip pat galite paragauti laiškinių česnakų iš Pietryčių Azijos ir Indijos. Jų lapeliai primena žolės stiebelius ir kvepia maloniau nei įprasti česnakai.