Anksčiau vadinti varguolių šparagais, šiandien runkeliai – vertinama gurmaniškų restoranų daržovė.
Geltoni, šviesiai arba tamsiai žali, rausvi arba purpuriniai lapai skoniu kiek primena špinatus, o tvirti, spalvingi stiebeliai – šparagus. Vis dėlto runkeliai nėra šių augalų giminaičiai. Jie priklauso tai pačiai augalų šeimai kaip ir cukriniai runkeliai, pašariniai runkeliai ir burokėliai. Natūraliai jie auga Viduržemio jūros regione. Nuo 400 m. pr. Kr. paprastieji runkeliai auginami ūkiuose.
Yra dvi skirtingos pagrindinės veislės.
Paprastųjų runkelių lapai išsiskiria ryškiomis, aiškiomis centrinėmis gyslomis. Lapai gali siekti iki 30 cm ilgio. Jie būna balti, geltoni, oranžiniai, žali, rausvi arba violetiniai. Paprastai violetinių lapų skonis būna intensyviausias. Runkelių stiebai verdami ilgiau, todėl patariama juos į puodą sudėti pirmiausia, o likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos suberti ir smulkiai supjaustytus lapus. Paprastieji runkeliai – viena pirmųjų pavasarinių daržovių. Įvairiaspalviai paprastieji runkeliai turguose pardavinėjami iki rudens.
Lapiniai runkeliai, palyginti su paprastaisiais, žymiai smulkesni. Jų lapai didesni, o lapų gyslos siauresnės. Jų skonis kiek švelnesnis nei špinatų. Paprastųjų runkelių lapai nupjauti atauga ir yra atsparūs šalčiui, tad derliumi galima džiaugtis visus metus. Lapus galima valgyti žalius kaip salotas arba apvirus penkias minutes. Išvirti stiebeliai nuostabiai dera su bešamelio padažu. Iš lapų galima ruošti sriubas ar įdarus, pvz., tartaletėms arba kišams. Stiebeliai puikiai tinka bulvių pyragams arba garnyrui su padažu.