Saldūs, sultingi ir nepaprastai naudingi sveikatai... Apelsinai puikiai papildo mitybą, o juos vartoti galima įvairiausiais būdais.
Vokiškas vaisiaus pavadinimas sufleruoja jo kilmę. „Apfelsine“ reiškia „obuolys iš Kinijos“. Kinijoje apelsinai auginami daugiau kaip 3 000 metų, bet šiandien daugiausia jų uždera Brazilijoje ir JAV. Apelsinai – labiausiai paplitę citrusiniai vaisiai pasaulyje. Kiekvienas pažįsta gardų apelsinų skonį ir žino, kad tai puikus vitamino C šaltinis. Juose gausu ir kitų sveikatai svarbių medžiagų, tokių kaip polifenoliai. Šie antriniai augalų metabolitai pasižymi antioksidaciniu poveikiu, slopina uždegimą ir stiprina imuninę sistemą.
Be to, apelsinai – laimės šaltinis. Juose yra vitamino B, kuris lemia seratonino, ramybės ir pasitenkinimo pojūtį suteikiančio hormono, gamybą. Apelsinai – tikras lobis virtuvėje. Maloniai saldus, lengvai aitrus apelsinų minkštimas suteikia gaivų vaisinį prieskonį įvairiems patiekalams – nuo anties à l’orange ir crêpes suzette iki sultenių su graikiniais riešutais. Iš apelsinų, alyvuogių aliejaus, medaus ir pipirų paruošite paprastą ir nuostabiai skanų padažą salotoms. Jeigu planuojate naudoti žievelę, rinkitės kokybiškus ekologiškus vaisius. Kitu atveju atsižvelkite į vaisių dydį. Mažesnių apelsinų odelė dažnai būna plonesnė, o minkštimas saldesnis.