Taip būna retai: su malonumu galima skanauti ir žalią neprinokusį ir geltoną prinokusį vaisių.
Kilusios iš Vidurio Amerikos tropikų, šiandien papajos auginamos ir Pietų Amerikoje, Floridoje, Havajuose, Afrikoje, Australijoje ir Azijoje. Nors ji nėra niekaip susijusi su mums jau žinomu melionu, pats augalas priklauso melionmedinių šeimai, o jo vaisiai dažnai pavadinami medžio melionais.
Tai, žinoma, priklauso nuo vaisiaus dydžio ir svorio, nes ji gali būti iki 45 centimetrų ilgio ir sverti šešis kilogramus. 12–30 vaisių auga po lapais tiesiai iš stiebo.
Žalias, neprinokusias papajas, pašalinus viduje esantį kaulą, galima ruošti kaip morkas, cukinijas arba moliūgus: tarkuotas, pjaustytas juostelėmis arba griežinėliais galima virti, gaminti garuose, kepti arba gruzdinti ir naudoti gaminant košes, padažus, kario patiekalus arba aštrius padažus.
Dėl nedidelio rūgštingumo, papajas galima derinti su kitais vaisiais, pavyzdžiui, ananasais vaisių kokteiliuose. Džiovintos papajos yra labai mėgstamas užkandis Azijos šalyse – saldus, sveikas ir padedantis susikoncentruoti.
Geltonas arba oranžines prinokusias papajas, pašalinus žievelę ir kauliuką, galima valgyti vienas arba naudoti vaisių salotoms. Šiek tiek citrinų arba laimų sulčių, cukraus ir imbiero sustiprina maloniai saldų vaisiaus skonį.