Vieniems persikreipia veidas ir jie padeda šakutę, kiti švyti ir valgo su pasimėgavimu. Visų skoniai skiriasi.
Tai labiausiai tinka kartiems produktams. Į smegenis siunčiamas 10 000 kartų stipresnis signalas nei "saldu" ir įspėja mus apie nuodus, kaip kukurbitacinas, kurio kartais yra cukinijose, agurkuose arba moliūguose, tomatinas neprinokusiuose pomidoruose ir solaninas pažaliavusiose bulvėse.
Kai kurie žmonės skonį jaučia taip stipriai, jog tokios karčios daržovės, kaip ridikėliai, cikorija, trūkažolė, kopūstai ir špinatai, jiems yra itin nemalonios.
Tačiau daugeliui žmonių švelnus kartumas labai patinka, pavyzdžiui, kvapnusis pilsnerio alus ir juodasis šokoladas.
Būtina įsidėmėti, kad jei kartumas didėja su kiekvienu kąsniu, kažkuris jų būna paskutinis. Mėgėjams pavalgyti kartumas suveikia kaip valgymo stabdys.
Anot mokslininkų, tie, kurie vengia šio naudingo skonio arba jo visai atsisako, suvalgo tikrai daugiau. Visų pirmiausia, riebalų.
Gaila, jog daržovių augintojai ir pramonė nori pašalinti šias virškinimą gerinančias ir padedančias karčias medžiagas iš maisto produktų.
Panašu, jog ateityje turėsime tik karčias trauktines! Tad į sveikatą.