Skaidulinės medžiagos – tai maistinės skaidulos, kurios mūsų virškinimo traktą įveikia be jokių cheminių pakitimų.
Jos nepriklauso maistinėms medžiagoms, nes nėra virškinamos. Jei maiste yra mažai skaidulinių medžiagų, galima susirgti, nes jos yra būtinos virškinimui, bei aprūpina organizmą vitaminais.
Maistinės skaidulos atlieka daug svarbių funkcijų. Pavyzdžiui, jas reikia ilgai kramtyti, tuomet masažuojamos dantenos ir tvirtėja dantų emalis. Maža to, jos pašalina galimai likusį cukrų nuo dantų.
Augalinės skaidulos padidina suvalgomo maisto kiekį, sotumas pajuntamas greičiau ir ilgiau išlieka. Nieko nuostabaus, jog skaidulinės medžiagos yra būtinos kiekvienoje protingoje dietoje.
Mokslininkai rekomenduoja per dieną suvartoti maždaug 30 gramų skaidulinių medžiagų. Tai nėra sudėtinga, jei mityba tinkamai suderinta: tokį kiekį atitinka viena porcija pupelių. Tikrovėje daugelis žmonių valgo per daug mėsos, saldumynų ir per mažai daržovių ir vertingų grūdų produktų.
Geriau į lėkštę įsidėkite nedidelį kepsnį ir didelę daržovių porciją. Arba dieną pradėkite su dubenėliu dribsnių. Tai ne tik sveika, bet ir skanu.