Pilno grūdo miltai yra itin sveiki! Nieko keisto. Kviečių, speltos ir ruginiai miltai, sumalti iš sveikų grūdų, turi daug vitaminų, mineralų ir ląstelienos.
Tačiau, ar šviesūs miltai be gemalų ir sėlenų yra visiškai beverčiai ir net pavojingi? Tiesa tai ar ne?
Laimei, mūsų kūnas yra labiau linkęs į kompromisus, nei kai kurie mitybos guru, jis džiaugiasi ir pusiau sveikais dalykais, jei juos toleruoja. Tačiau ne kiekvienas skrandis mėgsta pilną grūdą. Vieniems gali apsunkti skrandis, o jautresniems gali pradėti gurguliuoti pilvas. Todėl tie, kas mieliau valgo baltą duoną, gali ir toliau taip daryti. Nes nuomonė, jog balti miltai yra tik "tušti" angliavandeniai, yra klaidinga.
Palyginkime: baltuose miltuose (405 ir 550 tipo) vis dar yra maždaug trečdalis mineralinių medžiagų, palyginti su pilno grūdo miltais, dideli kiekiai B grupės vitaminų ir tiek ląstelienos, kad pagal griežtas ES direktyvas, jie gali būti priskiriami prie ląstelienos šaltinio. Galų gale tai yra trim procentais daugiau nei daugelyje vaisių ir daržovių.