Normandija – laimingų obuolių rojus
Normandija – laimingų obuolių rojus
Gražiuose Prancūzijos pietvakariuose, visai netoli nuo sostinės, Normandijoje, vienas po kito gimsta kulinariniai šedevrai. Juos visus sieja obuoliai.
"Normandijoje daug kartų per dieną būna geras oras!", taip juokauja vietiniai ir pašiepia faktą, jog šiaurės Prancūzijos provincija, kuri prasideda 100 kilometrų į vakarus nuo Paryžiaus ir baigiasi kanalo pakrantėje, yra apdovanota permainingu oru.
Iš tiesų gali taip nutikti, jog pakėlus taurę sidro ryškioje saulės šviesoje, ją nuleisite lyjant lietui.
Tačiau ne dėl šios priežasties savo kelionę po Normandiją pradėjome nuo rūsio. Kai draugiška atstovė iš Pierre Huet tradicinės alaus daryklos, esančios Cambremer, pakviečia nusileisti į požemį, norisi manyti, jog normandiečių širdys plaka tiesiog čia, po žeme.
Čia, po žeme, slypi 40 skirtingų, įvairių skonių obuolių rūšių – saldžių, rūgščių, karčių ir karčiai saldžių. Visi šie obuoliai turi savo istoriją: juos išspaudė, jie buvo fermentuojami, kol virto sidru, du kartus distiliuoti ir nuo dvejų iki aštuonerių metų laikomi medinėse statinėse ir tik išpilsčius į butelius, jiems išdidžiai suteiktas "Calvados Pays d’Auge Appellation Contrôlée" vardas.
Pajusti švelnų normandiškosios klasikos skonį, kuriame žaidžia vaisių ir medžio aromatai, galima kaimyninėje parduotuvėje degustacijos metu.
Beje, šio klasikinio gėrimo, Huet namų pasididžiavimo, neįmanoma girti labai daug: misa gaminama iš keturių atrinktų obuolių rūšių su trečdaliu kalvadoso ir trejus metus saugoma ąžuolo statinėse.
Gautas rezultatas vadinamas "Pommeau", gintaro spalvos malonumo šaltiniu, kurio kiekviename gurkšnyje jaučiamas natūraliai gaivus obuolių, slyvų, migdolų ir kriaušių skonis ir tikrai nesijaučia 17 procentų alkoholio.
Atsargiai! Jei skanausite be ribų, tikrai pažinsite visapusiškai pritrenkiantį aperityvą.
O ar normandai valgo? Be problemų, jie valgo visur, galite tuo įsitikinti pačiu įspūdingiausiu būdu, tiesiog užėję į nedidelį, vienišą fachverkinį namą Beuvron-en-Auge kaimo viduryje, kuriame Jérôme Bansard restoranas "Pavé d’Auge" užsidirbo "Michelin" žvaigždę.
Rodos, visiškai be pastangų paruoštas su žolelėmis marinuotas ir keptas žalias smidras, su Benedikto kiaušiniu, patiekiamas su pusiau sausu sidru, kvepia sodu ir pavasariu ir maloniai kutena nosį.
Nešvaistykite laiko ieškodami žodžių tinkamai apibūdinti su citrinų marinatu troškintą ir iki paskutinio kąsnio švelnią ėriuko koją, nes tai jau padarė viena ponia, kuri po pirmojo kąsnio nuleidusi šakutę sušnibždėjo: "Tai tikrasis menas!"
Prie ėriuko siūloma sausojo sidro, o prie įprastai parinkto nacionalinio ir kitų šalių sūrio rinkinio ir šilto obuolių pyrago beginklei, bet laimingai publikai už stalo vėl pasiūlomas "Pommeau" ir ši publika jį dėkingai priima.
Tekstas: Hans Kantereit
Adresai
Bravorai
Calvados Pierre Huet, Avenue des Tilleuls, F-14340 Cambremer, Tel. 0033/231/63 01 09, www.calvados-huet.com
Viešbučiai
Le Pavé d’Hôtes, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/39 39 10 www.pavedauge.com
La Renaissance, 20, Avenue de la 2ème D. B., 61200 Argentan, Tel. 0033/233/36 14 20, www.hotel-larenaissance.com
Restoranai
Hostellerie de la Renaissance, Adresse siehe Hotel „La Renaissance“
Le Pavé d’Auge, Le Bourg, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/79 26 71, www.pavedauge.com