1933 metais Francesco Illy šiaurės Italijos Triesto uoste įkūrė kavos skrudinimo bendrovę. Ši maža bendrovė išaugo į tarptautinį prekių ženklą: žmonės visame pasaulyje mėgaujasi "illy Espresso" kava – šeši milijonai puodelių kasdien.
1892 metais Austro-Vengrijos mieste Temeswar gimęs Francesco Illy turėjo vieną norą: jis norėjo gaminti geriausią kavą pasaulyje. Jo anūkas Andrea Illy, kuris yra jau trečios kartos šeimos verslo vykdomasis direktorius ir pirmininkas, tai vadina "Visiškos kokybės konceptu". Jo senelis Francesco išrado patentuotą būdą sumaltą kavą uždaryti metalinėse dėžutėse taip, kad būtų išlaikytas kvapas ir kitos sudedamosios medžiagos.
Tobulumas per pažangumą – taip galima įvardinti "illycaffè" sėkmės istoriją, o ji yra labai panaši į buitinių prietaisų kūrėjų "Miele" iš Gütersloh istoriją: abejoms vadovauja jau kelinta šeimos karta, yra žymios visame pasaulyje ir pirmauja savo srityje.
Francesco sūnaus Ernesto (1925–2008) profesija – chemikas. Jis daug dėmesio skyrė tyrimams ir technologijoms bei įkūrė pirmąją įmonės labaratoriją. Taip pat ir įkūrėjo anūkas Andrea studijavo chemiją. Šeimai priklauso 17 patentų, susijusių su kavos apdirbimu ir paruošimu. "illycaffè" šiandien tapo Italijos gyvenimo būdu dėl skanaus espreso, aukščiausio malonumo ir suderinto dizaino.
Tuo tarpu balto porceliano espreso kavos puodelis, 1992 metais sukurtas architekto ir dizainerio Matteo Thun, tapo stiliaus ikona. Be to, jo forma įkvėpė dar 70 žinomų menininkų darbus. Tarp jų Michelangelo Pistoletto, Marina Abramović, Sandro Chia, Julian Schnabel, Robert Rauschenberg, Jeff Koons, Joseph Kosuth ir James Rosenquist.
Dėl didelės sėkmės su menininkų puodeliais, ši akcija buvo pratęsta 2006 metais su 250 gramų kavos skardinėmis. Daugybė šiuolaikinio meno atstovų bandė sukurti cilindro formos dėžutės išvaizdą. Tarp jų ir šį kartą James Rosenquist ir Michelangelo Pistoletto bei MichaelLin, Tobias Rehberger taip pat žymus fotomenininkas Sebastião Salgado.
Kol generalinis direktorius Andrea Illy pirmiausia rūpinasi tvarumu, verslui jau ruošiasi ketvirtoji karta, tarp kurių ir trys Andrea dukterys. Viena jų jau įsidarbino "illycaffè".
Tekstas: Rainer Meier
"illycaffè" "illy Espresso" kava yra 100 proc. iš arabikos kavos pupelių. Raudonai pažymėtas skrudinimas pasižymi suderintu skoniu, juntama karamelė, šokoladas, skrudinta duona ir lengvos gėlių natos. Galite nustatyti idealiai "illycaffè" kavai tinkančius malimo lygio, pupelių ir vandens kiekio, temperatūros ir paruošimo ilgio nustatymus visuose "Miele" kavos aparatuose ir džiaugtis puikiausiu kavos teikiamu malonumu.