„Tom kha gai“
„Tom kha gai“
Šis patiekalas su Siamo imbierais ir grybais – bene garsiausia tailandietiška sriuba. Ji populiari visoje pietryčių Azijoje.
Kitaip nei Vakaruose, Tailande sriuba nebūtinai valgoma kaip atskiras patiekalas pietaujant. Sriubos čia populiarios, jomis mėgaujamasi bet kuriuo dienos metu ar vakare – nedidelėmis porcijomis. Beveik visų tailandietiškų sriubų pagrindas – sultinys, vadinamas „gent jeut“. Tailandiečių kalba tai reiškia „paprastas skystis“. Paprastumas išties yra pagrindinė tailandietiškų sriubų savybė. Sultinio skonis papildomas vos keliais produktais: grybais, daržovėmis, krevetėmis ir vištiena. Be to, jis pagardinamas šviežiais imbierais, Siamo imbierais, česnakais, aitriosiomis paprikomis, kalendros lapeliais ir laiškiniais svogūnais. Daržovių ir vištienos sriubose mažai druskos ir visiškai nėra riebalų, tad jos išties lengvos ir nekaloringos.
„Tom kha gai“ – tai paprastas, skaidrus vištienos sultinys, pagardintas citrinžolėmis ir imbierais. Sriubai tirštumo suteikia prieskoniais pagardintas kokosų pienas ir kremas, grybai bei vištiena. Nors sriubos pavadinimas reiškia „virtas Siamo imbieras“, daugeliui žmonių ji asocijuojasi su vištiena. Tačiau Tailande „Tom kha“ gali būti ruošiama ir iš midijų, žuvies, įvairiausių grybų arba kiaulienos. Mūsų „Tom kha gai“ gardinama kreminiu kokosų pienu ir aitriais Siamo imbierais. Jie suteikia subtilų saldžiarūgštį skonį.
Tekstas: Raineris Mejeris (Rainer Meier)
SUDEDAMOSIOS DALYS (4 porcijos)
2 citrinžolės stiebeliai (tik vidiniai lapeliai), 3 cm šviežios Siamo imbiero šaknies (nuskustos), 1–2 raudonos aitriosios paprikos (be sėklų), 8–12 vėlyvojo citrinmedžio lapelių, 1 ryšelis kalendros (su šaknimis), 800 ml azijietiško vištienos sultinio (žr. toliau), 2 vištos krūtinėlės, 1 šaukštas aliejaus, 200 g grybų (nuvalytų juosvadryžių šydabudžių, gluosninių kreivabudžių arba dvisporių pievagrybių), 400 ml kokosų pieno, 2–3 šaukštai žuvies padažo, 2–3 šaukštai žaliųjų citrinų sulčių, 2 šaukštai palmių cukraus
Azijietiškas vištienos sultinys: 1 l vištienos sultinio, 1 šaukštas imbierų (smulkiai supjaustytų), 1 šaukštas tamarindų pastos, 1 žvaigždinis anyžius, 1 česnako skiltelė (smulkiai supjaustyta), 2 citrinžolės stiebeliai (tik sausi, smulkiai supjaustyti išoriniai lapeliai)
PARUOŠIMAS
- Į sultinį sudėkite visus kitus produktus ir neuždengę pavirinkite 30 minučių (kad kiekis sumažėtų iki 800 ml), tuomet nukoškite per sietelį.
- Smulkiai supjaustykite vidinius citrinžolės lapelius ir Siamo imbierą. Aitriąsias paprikas supjaustykite žiedais. Nuplėšykite kalendros lapelius ir atidėkite į šalį. Jais sriubą pagardinsite tiekdami. Smulkiai supjaustykite kalendros šaknis ir stiebus. Kartu su vėlyvojo citrinmedžio lapeliais viską sudėkite į azijietišką vištienos sultinį ir pakaitinkite 5–7 minutes.
- Vištos krūtinėlę po 1 minutę paskrudinkite iš abiejų pusių labai karštame aliejuje. Vištieną ir grybus supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Sudėkite į sriubą. Supilkite kokosų pieną. Pagardinkite žuvies padažu, žaliųjų citrinų sultimis ir cukrumi. Pakaitinkite 3–4 minutes. Paragaukite. Jei reikia, įdėkite daugiau prieskonių.
PATARIMAS:
- Sriubai geriausiai tinka tailandietiškas kokosų pienas.
- Prieš tiekdami pabarstykite šviežių kalendrų lapeliais arba smulkintais laiškiniais svogūnais.