Indų rūšys ir jų priežiūra

Stiklas, porcelianas, plastikas, sidabras, nerūdijantysis plienas, medis … tokia gausi medžiagų įvairovė įpareigoja naudoti tinkamą priežiūrą ir priežiūros priemones. Visada turėtumėte atsižvelgti į indų gamintojų nurodymus, ploviklio gamintojo bei į prietaiso gamintojo naudojimo rekomendacijas. Tik laikydamiesi visų šių patarimų, dar ilgai galėsite mėgautis savo mėgstamais indais. Kituose puslapiuose rasite daugiau naudingos informacijos ir patarimų!

Aliuminis, alavas, varis ir žalvaris

Apdorojami mechaniniu būdu, šie metalai gali nusidažyt arba patamsėti.

Nerūdijantysis plienas

Nerūdijantysis plienas yra atsparus korozijai, todėl jį galima plauti indaplovėje. Priežiūros patarimas: nerūdijantysis plienas neturėtų ilgesnį laiką būti veikiamas chloridų, valgomosios druskos pavidalu. Indukcijai tinkamus puodus taip pat galima plauti indaplovėje. Rusvi, melsvi ar tviskantys perlamutriniai nerūdijančiojo plieno atspalviai žmonėms yra visiškai nepavojingi. Jie lengvai nuvalomi drėgna šluoste, su trupučiu prietaiso valymo priemonės arba citrinos sulčių.

Stiklas

Įsigydami naujas taures, atkreipkite dėmesį į užrašą “galima plauti indaplovėje”. Šiuo užrašu pažymėtos taurės atliekant testavimus turėjo atlaikyti net 1500 plovimo ciklų. Atitinkamai pagal naudojamo vandens kietumą savo indaplovėje pasirinkite vandens minkštinimo sistemos nustatymus (informacijos apie vandens kietumą suteiks vietinė vandens tiekimo bendrovė). Net ir prabangias, itin plono stiklo taures galite nedvejodami plauti savo “Miele” indaplovėje. O kad taurės būtų išplautos optimaliai, naudokite ploviklį su integruota stiklo priežiūros formule.

Medis

Medinių ar su medienos elementais stalo įrankių arba indų negalima plauti mechaniniu būdu, nes plovimo metu medis gali sutrūkinėti arba išbrinkti. Naudojami klijai nėra skirti indaplovėms, medinės dalys gali atsiklijuoti.

Keramika

Keraminių indų gaminimo pagrindą paprastai sudaro molis arba kaolinas, lauko špatas arba kvarcas. Atsižvelgiant į grūdelių dydį, išskiriama grublėtoji (šiurkšti) ir dailioji keramika. Indai paprastai gaminami iš dailiosios keramikos, kuri dar skirstoma į keturias grupes: gaminiai iš molio, fajanso, porceliano ir kiniškojo porceliano (“Vitreous China”).

Plastikas

Plastikinius indus galima plauti indaplovėje. Taip vadinamus duroplastus galima plauti indaplovėje be jokių apribojimų, tuo tarpu termoplastikus tik iki 50 °C. Plastikui liečiantis su natūraliais dažikliais, pvz., burokėliais, morkomis arba pomidorais, pastarasis gali lengvai nusidažyti, todėl rekomenduojama prieš plaunant juos išimti. Kadangi plastikiniai reikmenys yra lengvesni už įprastus indus, juos rekomenduojama stabiliai sukrauti į indaplovę.

Porcelianas

Apie tinkamumą plauti indaplovėje iš esmės galima pasakyti: kuo kietesnis ir kuo mažiau porėtas porcelianas, tuo jis atsparesnis plovimui indaplovėje. Poglazūrinį arba viršglazūrinį dekorą galima plauti indaplovėje. Didesnio atsargumo reikia laikytis plaunant gaminius su viršglazūriniu dekoru, kadangi glazūra dedama ant porceliano paviršiaus. Paauksuotas indų kraštelis dažniausiai yra viršglazūrinis dekoras.

Sidabras

Paprastai nėra nieko kritinio indaplovėje plauti 90-ųjų pasidabruotus stalo įrankius. Sidabro atspalvis keičiasi dėl maisto likučiuose (pvz., kiaušinio trynyje, majoneze, garstyčiose, svogūnuose, žuvyje, marinate ir pan.) randamų sieros junginių arba dujų (pvz., oro). Užtikrinkite kuo trumpesnį sąlytį su šiais maisto produktais. Pasidabruotus stalo įrankius plaukite žemose temperatūrose, prižiūrėkite, kad pasidabruotos ir nerūdijančiojo plieno stalo įrankių dalys nesileistų tarpusavyje.