Naudokite slinkties funkciją

Kavos desertai

Skanėstai priklausomiems nuo kofeino.

Kava skirta ne vien gerti! Ji puikiai tinka ir gardiems desertams, pvz., kavos karamelei, traškiems „Tuiles“ lapeliams su kava ar kavos likeriui su konjaku, kvapiosiomis tongapupėmis ir vanile. Kas galėtų atsispirti?

Kava – neįtikėtinai universalus produktas. Ji puikiai tinka ne tik kvapiems gėrimams, bet ir desertams. Švelnus kartumas suteikia kepiniams naujų atspalvių ir papildo likerio aromatą. Kava puikiai dera prie ledų, vaisių ir kepinių. Subtiliai stipraus skonio ji suteikia ir kitiems saldiesiems patiekalams. Belieka vienas klausimas – kodėl gi kava nenaudojama visiems desertams?

„Espresso-Stracciatella“ ledai

Porcijų skaičius: apie 1 litrą

Sudedamosios dalys:

  • 50 g espreso kavos pupelių
  • 1 vanilės ankštis
  • 300 ml pieno
  • 250 g plakamosios grietinėlės
  • 6 šviežių ekologiškų vidutinio dydžio kiaušinių tryniai
  • druskos
  • 100 g „Muscovado“ cukraus (šio nerafinuoto cukranendrių cukraus rasite sveiko maisto prekių parduotuvėse)
  • 50 g gliukozės sirupo (žr. patarimą)
  • 3 šaukštai konjako
  • 80–100 g karčiojo kavos šokolado (espreso arba mokos šokolado, kuriame yra ne mažiau kaip 60 % kakavos pupelių)

Paruošimas:

  1. Orkaitėje, antroje lentynoje nuo apačios, padėkite platų plokščią indą arba karščiui atsparią keptuvę. Nuostatos: Kaitinimas iš viršaus / Kaitinimas iš apačios / 160 °C.
  2. Grūstuvu sutrinkite kavos pupeles, supilkite į karštą keptuvę ir paskrudinkite 13–15 minučių. (Žr. kitą receptą).
  3. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai ir iškrapštykite sėklas. Sėklas kartu su ankštimi sudėkite į prikaistuvį su kavos pupelėmis. Supilkite pieną ir grietinėlę. Ant mažos ugnies pakaitinkite iki virimo. Tada negaišdami prikaistuvį nuimkite nuo viryklės, uždenkite ir palikite 15 minučių.
  4. Pripilkite didelį dubenį ledinio vandens.
  5. Į karščiui atsparų dubenį apvaliu dugnu įberkite žiupsnelį druskos, suberkite „Muscovado“ cukrų, supilkite gliukozės sirupą ir kiaušinių trynius. Išplakite rankiniu plaktuvu. Dubenį uždėkite ant nedidelio prikaistuvio su verdančiu vandeniu ir plakite, kol suputos. Maišydami per sietelį supilkite kavos ir kremo masę. Toliau plakite virš prikaistuvio su vandeniu, kol masė taps kreminės konsistencijos. Stebėkite, kad masė neperkaistų (temperatūra neturėtų viršyti 85 °C), antraip ji vėl suskystės. Dubenį iš karto įdėkite į indą su lediniu vandeniu. Plakite kremą, kol atšals.
  6. Į atvėsusią masę įmaišykite konjaką. Supilkite į ledų gaminimo aparatą ir palikite sustingti. Susmulkinkite šokoladą ir sudėkite į nedidelį dubenėlį. Ištirpinkite virš vonelės su karštu vandeniu. Leiskite šiek tiek atvėsti. Į atšaldytą ledų masę maišydami plona srovele lėtai supilkite šokoladą.
  7. Ledus sudėkite į atšaldytą dėžutę ir iki patiekimo laikykite šaldiklyje. Jeigu ledai pernelyg sukietės, likus 10–20 minučių iki patiekimo perkelkite juos į šaldytuvą. Paruoškite porcijas – ledus kabinkite specialiu arba paprastu šaukštu, vis pamerkdami jį į vandenį. Papuoškite vaisiais su kavos karamele arba traškiais lapeliais (žr. receptą).

Patarimai:

  • Pasirūpinkite, kad į ištirpintą šokoladą nepatektų vandens, antraip praskiesta masė sukietės.
  • Gliukozės sirupo galite užsisakyti internetu arba pasigaminti patys: į 100 ml vandens įberkite po 50 g cukraus ir gliukozės, užvirkite ir kaitinkite, kol pusė skysčio išgaruos. Palikite atvėsti. Nepanaudotą sirupą galite ilgai laikyti užsukamajame stiklainyje. Sukietėjusį sirupą suminkštinsite stiklainį įstatę į indą su šiltu vandeniu.
  • Kartu patiekite ir kavos lapelius – jais galima kabinti ledus.

Traškūs kavos lapeliai „Tuiles“

Sudedamosios dalys:

  • 1 pakelis vanilinio cukraus
  • 70 g cukraus pudros
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 75 g baltų smulkių miltų
  • 1 porcija tirpios kavos (2 g)
  • 1 šaukštas maltų migdolų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai smulkiai tarkuotos ekologiškų apelsinų žievelės
  • 1 vidutinio dydžio kiaušinis
  • 80 ml pieno
  • 1 silikoninė kepimo skarda

Paruošimas:

  1. Visus produktus sudėkite į aukštą ąsotį, išplakite rankiniu plaktuvu, uždenkite ir palikite ne trumpiau kaip 30 minučių. Pasiimkite ilgą maisto gaminimo šaukštą ir kočėlą (žr. ankstesnį receptą).
  2. Įkaitinkite orkaitę. Nuostatos: Kaitinimas iš viršaus / Kaitinimas iš apačios / 160 °C.
  3. Ant kepimo padėklo padėkite silikoninę kepimo skardą. Šaukšteliu arba šaukštu ant kepimo skardos užlašinkite tešlos. Užpakaline šaukšto dalimi arba mažyte mentele suformuokite itin plonus apskritimus. Apskritimai neišsipūs, todėl nebūtina aplink juos palikti daug vietos. Kuo ploniau paskirstysite tešlą, tuo traškesni bus lapeliai.
  4. Kepkite antroje lentynoje nuo apačios 12–15 minučių, kol kraštai ryškiai paruduos.
  5. Mažyte mentele lapelius nedelsdami atskirkite nuo karštos kepimo skardos. Susukdami ir suspausdami lapelius suformuokite mažyčius kaušelius ir sudėkite į stiklinę. Taip pat galite švelniai įlenkti prispausdami prie medinio šaukšto rankenos arba kočėlo. Leiskite atvėsti, kad sustingtų. Iškepkite lapelius iš likusios tešlos.

Patarimai:

  • „Tuiles“ lapelius galima kepti tik silikoninėje kepimo skardoje. Riebalams atsparus popierius netiks, nes lapeliai susiraukšlės.
  • Prieš kepdami skardos netepkite riebalais.
  • Tešlai galima naudoti ir tirpiąją kavą.
  • Jei ketinate formuoti kaušelius, apskritimų skersmuo turėtų siekti 10–12 cm.
  • Lapeliai formuojami tik tol, kol yra karšti.
  • Atvėsusius lapelius iki naudojimo laikykite šaltai ir sausai.

Vaisiai su kavos karamele

Porcijų skaičius: 6

Sudedamosios dalys:

  • apie 200 g vaisių (pvz., aviečių, braškių, mėlynių, pjaustytų abrikosų ir pan.)
  • 6 šaukštai rudojo cukraus
  • 1 puodelis kavos (apie 125 ml)

Paruošimas:

  1. Vaisius nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Cukrų suberkite į nedidelį prikaistuvį tvirtu dugnu ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies (7 lygio). Kai cukrus pradės tirpti, prikaistuvį švelniai pasukiokite (taip pat žr. glazūruotų rūgščiųjų vyšnių recepto patarimus).
  3. Kai cukrus taps vienalyte mase ir šiek tiek karamelizuosis, suberkite kavą ir įpilkite 3 ar 4 šaukštus vandens. Sumažinkite karštį ir maišykite, kad cukrus ištirptų. Prikaistuvį uždenkite, kad skystis neišgaruotų.
  4. Įmaišykite vaisius, pakaitinkite ir patiekite. Kaitinkite karamelę, kol jos konsistencija taps tinkama. Išpilstykite į vaisiams skirtus indelius ir tiekite į stalą.

Kavos likeris su konjaku, tongapupėmis ir vanile

Porcijų skaičius: maždaug 1,3 litro

Sudedamosios dalys:

  • 1 vanilės ankštis (pripildytiems buteliams gali prireikti dar 1–2)
  • 1 tongapupė (rasite prieskonių lentynoje)
  • 4 žaliųjų kardamonų ankštys
  • 450 g cukraus
  • 70 g maltos kavos arba espreso (80 % arabikos, 20 % robustos – ne pernelyg smulkiai maltos)
  • 0,7 l konjako (arba 40 % brendžio)

Paruošimas:

  1. Perpjaukite vanilės ankštį išilgai, supjaustykite kartu su tongapupe ir kardamonų ankštimis. Užvirkite kartu su cukrumi ir 500 ml vandens. Pakaitinkite ant lėtos ugnies, kol ištirps cukrus.
  2. Įmaišykite kavą, uždenkite ir leiskite atvėsti. Supilkite konjaką, uždenkite ir palikite 3–4 dienoms. Kartą per dieną išmaišykite švariu šaukštu.
  3. Likerį perkoškite per sietelį, išklotą plonu audiniu. Supilstykite į butelius ir laikykite ne trumpiau kaip 3 savaites.

Patarimai:

  • Jeigu naudosite stambiau maltą kavą, bus lengviau ją nukošti.
  • Į nedidelius buteliukus išpilstytas likeris – puiki dovana.
  • Likerio stiklelis, puoštas grietinėle – gardus desertas.
  • Kavos likeriu galite užpilti desertus (pvz., vanilinį kremą, vaisinį pyragą, ledus ar biskvitinius pyragėlius).

Parengė: Regine Smith Thyme
Maisto stilistė: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stilistė: Katrin Heinatz
Nuotrauka: © Wolfgang Kowall