Plovimo ABC

Pelenai

Po vakarėlio Jūsų virtuvėje susikaupė peleninių su nuorūkomis, būkite atsargūs: pelenai netirpsta vandenyje, todėl pasiskirsto po visą plovimo kamerą, o kartu ir ant jose esančių indų. Pelenines rekomenduojama plauti rankomis, o ne indaplovėje.

Spalva

Nedėkite į indaplovę jokių vandenyje netirpių dažų likučių. Pastarieji gali sugadinti indaplovę.

Riebalų likučiai

Riebalų likučiai kaupiasi plovimo kameroje tada, kai nuolat dozuojama per mažai ploviklio. Prieš programos paleidimą įsitikinkite, kad plovimo programa parinkta tiksliai pagal indų nešvarumo laipsnį ir visada dozuokite tiek ploviklio, kiek tai tikrai būtina. Daugiau informacijos ieškokite skyriuje “Plovimo programos”. Norėdami pašalinti riebalų apnašas, naudokite prietaiso plovimui skirtą programą ir prietaiso priežiūros bei plovimo priemones.

Naujai įsigyta indaplovė skleidžia neįprastą kvapą

Naujai įsigytai indaplovei, panašiai kaip ir naujam automobiliui, būdingas savitas gamyklinis kvapas. Šie kvapai jokiu būdu nėra pavojingi arba net kenksmingi sveikatai. Po kelių plovimo ciklų šie kvapai paprastai išnyksta. O jeigu nenorite laukti taip ilgai, puikus pagalbininkas – plovimo kameros gaiviklis.

Nemalonus kvapas, atsiradęs indaplovę naudojant ilgesnį laiką

Išbandykite šiuos patarimus, kurie padės apsisaugoti nuo blogo kvapo: • Drėgna šluoste ir šlakeliu priežiūros priemonės nuvalykite durelių sandariklius. • Išvalykite sietelį. • Kad pasišalintų stambesni maisto likučiai, naudokite pirminio plovimo programą. • Plovimo kameroje naudokite gaiviklį. • Patikrinkite, ar teisingai įmontuota vandens įleidimo ir išleidimo žarna.

Taurės nemalonaus kvapo

Nuo išplautų taurių sklindantis pelėsio kvapas gali įspėti apie stiklo koroziją. Po kiekvieno plovimo stiklo paviršius tampa vis labiau porėtas, kaupiasi kvapo molekulės. Svarbus patarimas: taures sudėkite angomis į viršų. Taurės bus vėdinamos, o kvapo molekulės negalės kauptis.

Skaidrumas

Išplauti indai ir taurės prarado savo skaidrumą?• Pieno apnašos: tai gali būti ant stiklo susikaupusios kalkių nuosėdos. Patikrinkite, ar indaplovėje nustatytas tinkamas vandens kietumas, taip pat ar druskos rezervuare pakanka druskos. Tai taip pat gali būti ir ploviklio nuosėdos. Patikrinkite gamintojo pateiktas dozavimo rekomendacijas. • Drumstumas, kurio nepavyksta pašalinti: žr. “Stiklo korozija” ir “Vandens dėmės”.

Stiklo korozija

Stiklo korozija – tai mikroskopinis stiklo paviršiaus pažeidimas. Jį sukelia stiklo struktūros komponentų irimas. Dėl to pasikeičia šviesos sklaida, kuri tampa pieno drumstumo arba mirguliuojanti. Stiklo korozijos neįmanoma pašalinti arba pakoreguoti. Šioje situacijoje lieka tik viena išeitis: įsigyti naujas taures. Svarbus patarimas: įsigydami naujas taures, atkreipkite dėmesį, kad šios būtų pažymėtos kaip “tinkamos plauti indaplovėje”.

Kopūstų likučiai

Jeigu ant jūsų indų limpa bene labiausiai tipiškos vokiškos žieminės daržovės likučiai, pasinaudokite šiais plovimo patarimais: rinkitės plovimo programą su integruotu pirminiu plovimu arba automatinę programą. Prireikus padidinkite ploviklio dozavimą.

Kavos dėmės

Vienas Lietuvos pilietis vidutiniškai per metus “išgeria” beveik 6,5 kg kavos. O kad puodelių kraštai nenusidažytų ruda spalva, naudokite ploviklį su padidintu balinamuoju poveikiu.

Kalkių nuosėdos plovimo kameroje

Jeigu naudosite prietaiso priežiūros priemonę arba ploviklį, Jūsų plovimo kamera visada spindės kaip pirmąjį kartą. Apsidraudimui, jeigu dozuojate atskirai: patikrinkite, ar druskos rezervuare pakanka regeneruojamosios druskos, taip pat, ar prietaise nustatytas tinkamas vandens kietumo laipsnis.

Žolelių likučiai

Meškinis česnakas, petražolė, mėta, čiobrelis arba česnakas: norėdami pašalinti žolelių likučius, lengvai padidinkite ploviklio dozavimą.

Grūdėtieji, manų kruopas arba smėlį primenantys likučiai

Jeigu dozuojamas per didelis ploviklio kiekis, dalis jo gali nusėsti ant indų. Kita priežastis gali būti didelis krakmolingų maisto produktų kiekis. Prieš plaudami iš indų pašalinkite stambius krakmolingų maisto produktų likučius.

Lūpų dažų žymės

Lūpų dažų likučius sudaro vaškas ir spalvos pigmentai. Vaškas ištirpinamas aukštoje plovimo ciklo temperatūroje, tuo tarpu spalvos pigmentus pašalinti kiek sudėtingiau. Padidinkite ploviklio dozavimą ir spalvos pigmentai bus pašalinti nuo stiklinių paviršių.

Blyškios apnašos

Jeigu ant išplautų indų matomos blyškios apnašos, tada tai krakmolo likučiai. Šios apnašos visų pirma susiformuoja dėl maisto likučių, tokių kaip bulvės, miltai, padažai arba ankštinės daržovės. Patikrinkite, ar indai teisingai sudėti indaplovėje. Plovimo srovė turi pasiekti visas dalis. Bandykite šiek tiek padidinti ploviklio dozavimą.

Pieno spalvos apnašos ant taurių

Labiausiai tikėtina, kad tai kalkių nuosėdos. Patikrinkite, ar prietaise nustatytas tinkamas vandens kietumo laipsnis, taip pat ar druskos rezervuare pakanka regeneruojamosios druskos. Svarbus patarimas: ar tai kalkių nuosėdos, ar stiklo korozija, nesunkiai išsiaiškinsite su drėgna šluoste, trupučiu citrinos rūgšties arba prietaiso priežiūros priemonės. Jeigu apnašas pavyksta pašalinti, tada tai kalkių arba vandens dėmės, kitu atveju – tai stiklo korozija.

Plovimo priemonė sutirštėjo, todėl nebuvo tinkamai nuplauta

Dėdami indus į indaplovę, turėkite omenyje, kad prieš ploviklio dozavimo skyrelį negalima dėti didesnių indų, nes šie trukdys skyreliui atsidaryti. Laikykite plovimo priemones sausoje vietoje, kad šios nesutirštėtų. Pilkite ploviklį į dozavimo skyrelį tik prieš paleisdami programą. Antraip ploviklis gali susimaišyti su ploviklio skyrelyje likusiu vandeniu ir sutirštėti. Jeigu naudojate uždelstą paleidimą, prieš pildami ploviklį išsausinkite skyrelį.

Rūdys ant indų

Neplaukite indaplovėje tų indų ar jų dalių, ant kurių jau matomos rūdys. Vykstant plovimo procesui, rūdys gali patekti ant kitų indų.

Druskos likučių šalinimas

Kad išvengtumėte taškinės korozijos, papildę druskos rezervuarą paleiskite programą “QuickPowerWash” arba “Sparčioji 40 °C”.

Smėlis

Smėlis namuose dažnai naudojamas įvairiems papuošimams arba žibintuose kaip pagrindas ir kaip apsauga nuo karščio. Jeigu nuspręsite žibintus plauti indaplovėje, pirmiausia kruopščiai išvalykite smėlio likučius. Antraip smėlis gali nusėsti į cirkuliacinį siurblį arba purškimo svirtis ir juos užblokuoti.

Špinatų likučiai

Špinatai netirpūs vandenyje, plovimo vanduo juos išnešioja po visą plovimo kamerą. Kadangi špinatai limpa net prie lygių paviršių, juos nesunkiai rasite taip pat ir ant indų. Rinkitės plovimo programą su integruotu pirminiu plovimu arba automatinę programą. Prireikus padidinkite ploviklio dozavimą.

Gausus putojimas

Dažna gausaus putojimo plovimo kameroje po programos paleidimo priežastis yra per didelis ploviklio arba skalavimo skysčio dozavimas. Dar kartą patikrinkite gamintojo nurodytas dozavimo rekomendacijas. Išvalykite ploviklio perteklių.

Vaivorykštės spalvų atspalviai

Nerūdijančiojo plieno plovimo kamera arba puodai bei keptuvės gali įgauti vaivorykštės spalvų atspalvį. Pagalba plovimo kamerai: prietaiso plovimo priemonę arba ploviklį naudokite tiksliai kaip nurodė gamintojas. Patarimas šalinant indų apnašas: apnašas nuvalykite drėgna šluoste ir prietaiso priežiūros priemone arba citrinos rūgštimi.

Dryžiai ant taurių

Jeigu dryžiai nesunkiai pašalinami, tada tai skalavimo skysčio, kurio dozuojama per daug, skysčio. Sumažinkite skalavimo skysčio dozavimą, kaip aprašyta naudojimo instrukcijoje. Jeigu dryžių pašalinti nepavyksta, tada tai stiklo korozija.

Sidabriniai stalo įrankiai pakeitė spalvą

Vadovaukitės sidabro gaminių priežiūros patarimais. Jeigu sidabriniai stalo įrankiai pakeitė spalvą, padės tik specialus, sidabrui skirtas valiklis.

Arbatos dėmės

Jeigu juodoji arbata užplikoma kietu vandeniu ir paliekama pastovėti, ant puodelio sienelių kaupiasi arbatos akmenys. Kad šie nepatogumai nekliudytų mėgautis 5 valandos arbatėle, naudokite ploviklį su padidintu balinamuoju poveikiu.

Džiovinimas – indai nedžiūsta

Ne visada pavyksta išvengti ant indų mažų vandens balučių. Pasinaudokite šiomis gudrybėmis: • Padidinkite skalavimo skysčio dozavimą. • Sudėtiniams produktams naudokite daugiau skalavimo skysčio. • Suaktyvinkite plovimo parinktį “itin sausi”. • Plovimo programos pabaigoje atidarykite plovimo kameros dureles, kad karšti vandens garai galėtų pasišalinti. O naudojant mūsų “AutoOpen” džiovinimą, indaplovės durelės programos pabaigoje atsidarys netgi visiškai automatiškai.

Pakitęs indų ir plastikinių dalių atspalvis

Pakitęs išplautų indų atspalvis yra pakankamai dažnas reiškinys, o ypač plastikinių indų. Šie atspalvio pasikeitimai visiškai nekenkia sveikatai. Tai įvyksta dėl natūralių dažiklių, tokių kaip, pvz., pomidorų padažas arba raudonieji burokėliai. Naudokite padidinto balinamojo poveikio ploviklį arba padidinkite ploviklio dozavimą. Svarbus patarimas: atspalvį galima šiek tiek panaikinti šluoste ir šlakeliu maistinio aliejaus.

Vaškas

Vaško likučiai dažnai randami žibintuose, likę nuo kažkada degintų žvakių. Vaško likučių neplaukite indaplovėje, jie nėra tirpūs vandenyje, todėl gali pakenkti prietaisui.

Vandens dėmės

Jeigu matomos vandens dėmės, labiausiai tikėtina, kad tai kalkių nuosėdos. Patikrinkite indaplovėje nustatytą vandens kietumą ir druskos rezervuaro pripildymo lygį. Vandens dėmės ant stiklo taip pat gali atsirasti ir tada, kai vanduo negali tinkamai nuo jo nubėgti. Tokiu atveju padidinkite skalavimo skysčio dozavimą.

Plovimo programos pabaigoje iš plovimo kameros neišleidžiamas vanduo

Tokiu atveju pirmiausia apžiūrėkite filtrų junginį. Paskui patikrinkite vandens išleidimo siurblį ir atbulinį vožtuvą. Kaip tai padaryti, ieškokite naudojimo instrukcijoje.